23/04/2014

De jaargang 2014 van de FFST wordt een grand cru

De Rally van Wallonië, verreden over drie dagen, is dit weekend het toneel van de lancering van de jaargang 2014 van de populairste promotieformule georganiseerd in het Kampioenschap van België Rally. Ford, geëngageerd sinds 1999 in de nationale rallysport en onafgebroken aanwezig gedurende 15 jaar, wordt ook dit seizoen een van de hoofdrolspelers op het vlak van de promotie van de rallysport in België.

Twee dagen voor de lancering van de editie 2014 van de Ford Fiesta SportTrophy, worden de wapens een laatste keer geïnspecteerd, worden nota’s verfijnd en de valstrikken duidelijk genoteerd, want deze Rally van Wallonië belooft uitermate boeiend te worden in alle categorieën, maar zeker in R2, de categorie van de verschillende promotieformules en het Junior Kampioenschap.

Kevin Demaerschalk maakt zijn comeback aan het stuur va n een Fiesta R2 in de Ford Fiesta SportTrophy, de merkencup waarin hij zich in de kijker reed in 2010. De jonge piloot uit Hoeilaart wil tonen dat hij nog niets van zijn snelheid verloren is na twee minder vruchtbare seizoenen in Frankrijk : « Ik kom nog altijd in aanmerking om mee te doen in het Junior Kampioenschap, maar ik concentreer me op de eerste plaats op de Trophy. Ik weet dat ik het op moet nemen tegen sterke concurrenten, zoals Thibault Radoux en Adrian Fernémont. Ik besef ook dat het belangrijk wordt om in elk van de vijf manches de finish te halen. Ik kijk al uit naar de eerste proeven met de Fiesta R2. Laat de showproef op de Citadel vrijdagavond maar komen ! »

Koffiedik kijken

Twee andere gevestigde waarden gaan dit jaar opnieuw de strijd aan in de FFST : Thibault Radoux en Adrian Fernémont. « Na twee mislukte pogingen, probeer ik de ban te breken en de finish te halen van deze wedstrijd, » lacht Thibault Radoux. « Ik hou van deze wedstrijd en ik ben altijd snel geweest in Namen, maar telkens had ik pech. Ik verwacht een mooie strijd met Kevin en Adrian. Dit jaar begint de rally heel lastig met onmiddellijk een technische proef zaterdagochtend, die van Mohiville. De rest van het parcours is klassiek en die proeven ken ik goed. »

Adrian Fernémont, die de manche van de Trophy in Namen won in 2012, heeft natuurlijk de intentie om die prestatie dit jaar te herhalen. « Ik ga voor de overwinning, maar ik besef dat het niet makkelijk zal worden tegenover Kevin, die heel wat ervaring heeft opgedaan in het buitenland, » vertelt Adrian. « Maar, ik ben vastbesloten : dit is mijn thuisrally en we zijn goed voorbereid. Ik ga vrijdagavond wel uitkijken op de Citadel, maar vanaf zaterdagochtend gaan we er voluit tegenaan ! »

Internationale aantrekkingskracht

Jamie Brown, die bijzonder sterk voor de dag kwam op de smalle baantjes van de TAC Rally, waar hij heel nipt naast de zege bij de Juniors greep, zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen. De jonge Brit is trouwens niet de enige vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk. Hij krijgt het gezelschap van Christian South, genavigeerd door Rebecca Smart, de vaste copilote van Timo Van der Marel. Bij de andere kandidaten voor de ereplaatsen denken we aan Maximilien Vandenberghe, die vorig jaar in Namen zijn debuut maakte in de FFST, Wim Carton en de jonge Grégoire Vankemmel.

Strijd op alle vlakken

Naast de Ford Fiesta’s R2 van de Ford Fiesta Sport Trophy, zullen de kleuren van Ford in Namen verder verdedigd worden door een drietal Ford Fiesta’s R200, een evolutie van de R2 met een nationale homologatie. In de Rally van Haspengouw showden Kevin Demaerschalk en Joachim Wagemans het potentieel van deze Fiesta R200 met respectievelijk een 8ste en een 12de plaats algemeen. Kevin eindigde bovendien als eerste bij de voortrekkers ! In de TAC Rally geraakte Timo Van der Marel niet ver, want hij liet zich verrassen in de mist. Met een andere Fiesta R200 werd Geoffrey Vander Schelden 22ste, als winnaar in de klasse NCM.

Dit weekend staan er drie Ford Fiesta’s R200 aan de start in deze sterk bezette categorie. Net zoals in Landen verschijnt Joachim Wagemans in de eerste plaats aan de start om zich voor te bereiden op zijn internationaal programma. De Rally van Wallonië wordt trouwens de eerste rally die Joachim voor de tweede keer zal rijden : « De Rally van Wallonië wordt een referentiewedstrijd, want deze keer zal ik niet alles moeten ontdekken, zoals vorig jaar. »

De 19-jarige jonge piloot uit Kalmthout krijgt het gezelschap van Olivier François en Harry Bouillon, die deze keer zal rijden in de kleuren van « Relais pour la vie », een stichting die geld inzamelt voor het Kankerfonds.

Op alle niveaus, zowel in het Junior Kampioenschap, als in Klasse RC4, de categorie met de R2’s, en klasse NCM en natuurlijk in de Ford Fiesta Sport Trophy, zullen de Fiesta’s hun deel van het spektakel verzorgen !

 

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017