26/04/2014

Zaterdag Ronde 1: Loix en Bouche op amper 2 seconden!

Na de opwarming en eerste showproef (en etappe!) vrijdagavond op de Citadel, is de 31ste editie van de Rally van Wallonië zaterdagochtend aan het serieuze werk begonnen met een geanimeerde openingsronde: Freddy Loix ging door op zijn elan van gisterenavond en bood flink weerwerk aan de WRC's, want hij staat na vijf proeven nog steeds aan de leiding. Maar, Xavier Bouche (Citroën C4 WRC), staat op amper anderhalve seconde. Met drie snelste tijden op zijn naam, heeft hij zijn achterstand opgelopen op de showproef (schuiver en motor stil gevallen) al bijna helemaal ingehaald.

Kris Princen, 3de op 13 seconden, bevindt zich bijna in dezelfde situatie. Nadat hij de motor liet afslaan in een haarspeld in Mohiville, ging hij rond op KP 4. "In totaal heb ik bijna 25 seconden verloren. Ik begin mijn Subaru beter te kennen, maar soms ontsnapt hij me nog!" Dat verklaart ongetwijfeld waarom de twee andere WRC's van Chris Van Woensel en Bob De Jong hem kort op de hielen zitten.

Cédric Cherain, 6de, is redelijk tevreden: "Ik heb een beetje moeite om in het ritme te komen. Het gaat ondertussen al wat beter, maar mijn positie weerspiegelt goed de realiteit, want mijn Fiesta R5 is iets minder krachtig dan de Skoda S2000 van Loix, die een vergelijkbare topsnelheid heeft..."

David Bonjean voelt zich goed aan het stuur van de Xsara WRC ("de wagen is makkelijk te besturen, maar om de limiet te vinden is het wat moeilijker"). Hij staat voorlopig voor de andere WRC's van Bertrand Grooten, die moest vertragen door een klein verlies aan vermogen en problemen met het hydraulisch schakelsysteem, en Anthony Martin, die heel wat tijd verloor op de verbinding door een losgekomen waterdarm. Benoît Allart vindt de achtertrein iets te nerveus om met vertrouwen de snelle waaiers te nemen met de Skoda Fabia WRC.

Patrick Snijers is schitterend opgerukt van de 42ste plaats naar de 11de plaats met zijn BMW 130i. Daarmee is hij de eerste 2WD voor de Porsche 997 van Lejeune en de verbluffende Punto van Hermann, amper gescheiden door 2 seconden, met daartussen de Mitsubishi Lancer Evo10 van Olivier Collard, die 30 seconden verloor door een lekke band en Melissa Debackere, die niet tevreden is over de set-up van haar Peugeot 207 S2000.

Hermen Kobus (Fiesta S2000), Edwin Schilt (Impreza WRC S14) en Sébastien Sturbois (Toyota Corolla WRC) hebben de strijd gestaakt door technische problemen.

In de Peugeot 208 Cup, is het duel tussen Ludovic Sougnez (lange tijd leider) en Cédric De Cecco afgelopen nadat Sougnez een steun van de versnellingsbak brak en moest opgeven. Guillaume Dilley en David Croes strijden nu voor de 2de plaats.

In de Fiesta Trophy staat Thibault Radoux ruim aan de leiding voor Kevin Demaerschalk (die problemen had met de oliekoeler) en Adrian Fernémont, die erkent dat de twee piloten voor hem sneller waren.

 

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017