26/04/2014

Zaterdag (Etappe 2): Princen neemt afstand...

Het is lang geleden dat een manche van het Belgisch rallykampioenschap zo spannend was: gedurende het grootste deel van de zaterdagetappe bedroeg het verschil tussen Freddy Loix, Kris Princen en Xavier Bouche slechts enkele seconden, soms zelfs tienden van een seconde, met enkele leiderswissels vooraan.

Maar, nadat hij twee fouten maakte in de eerste lus en 25 seconden liet liggen, heeft Kris Princen in de volgende twee ronden 5 snelste tijden (6 in totaal gedurende de ganse dag) gereden en een voorsprong van 21 seconden bij elkaar gereden: "Dat foutje op de eerste proef deze ochtend, toen ik de motor liet afslaan, was niet goed voor mijn vertrouwen. Maar, daarna hebben we goed aangevallen. Deze avond heb ik een voorsprong van een twintigtal seconden, maar veel keuze heb ik niet morgen: ik zal geconcentreerd moeten blijven en een hoog ritme moeten aanhouden!"

Bouche, die vrijdagavond al 20 seconden verloor op de Citadel, en Loix, die voorlopig als enige een podiumplaats in zicht heeft met een Super 2000, zullen hetzelfde doen, want het verschil tussen hen bedraagt na de tweede etappe amper 4 tienden van een seconde in het voordeel van de Citroën C4 WRC.

Bertrand Grooten volgt op de vierde plaats op 20 seconden van zijn voorgangers. Hij wordt op de voet gevolgd door Cédric Cherain (Fiesta R5), Bob de Jong (Mitsubishi Lancer WRC), Chris Van Woensel (Subaru WRC S5) en David Bonjean, eindelijk wat meer in zijn sas aan het stuur van de Citroën Xsara WRC.

Patrick Snijers, 9de, kan normaal gezien niet hoger mikken met zijn achterwielaangedreven BMW 130i. Benoît Allart had wel veel hoger kunnen staan. Een klein foutje op de Citadel (een rondje teveel en 50 seconden verloren) kostte een pak tijd, maar daarbij kwamen na de eerste ronde nog twee minuten en tien seconden voor een uitgelopen servicebeurt.

De jonge piloot uit Marche, die 3 snelste tijden reed, had mee kunnen strijden voor het podium! Daar kreeg Hermen Kobus (Fiesta S2000, mechanisch) geen kans voor, net zomin als Edwin Schilt (Subaru WRC S14, mechaniek), Anthony Martin (Skoda Fabia WRC, buiten koers na een noodherstelling op de verbinding) en Sébastien Sturbois (Toyota Corolla WRC, versnellingsbak). Zij moesten vroegtijdig de strijd staken. Melissa Debackere verloor veel tijd in haar zoektocht naar een goede afstelling voor haar Peugeot 207 S2000, terwijl Philippe Stéveny een moeilijke dag kende met zijn Citroën C4 WRC (lekke band, oververhitting, turbo, starter...).

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017