03/04/2015

Onuitgegeven duo Stéphane Lefebvre-Pieter Tsjoen met de DS 3 R5 in de Rally van Wallonië

In samenspraak met team J-Motorsport en DS Belux, heeft Pieter Tsjoen beslist zijn plannen in het Kampioenschap van België Rally aan te passen. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan in de Rally van Wallonië, waar hij zich engageert als copiloot van de grote Franse belofte Stéphane Lefebvre met de DS 3 R5 van J-Motorsport. Het onuitgegeven duo wordt ongetwijfeld de grote attractie van de Rally van Wallonië.

Pieter Tsjoen, achtvoudig Kampioen van België Rally, kan zich niet verzoenen met een figurantenrol in het kampioenschap. Omdat zijn seizoensbegin niet beantwoordde aan zijn verwachtingen, heeft de Oost-Vlaming beslist het geweer van schouder te veranderen. In de Rally van Wallonië (1-3 mei) zal hij opnieuw mikken op de overwinning, maar deze keer zal hij in het rechterkuipje van de DS 3 R5 van team J-Motorsport zitten.

"Na mijn sortie in de Spa Rally, besefte ik dat het geen zin had om verder te rijden in de omstandigheden waarin ik de eerste twee wedstrijden van het seizoen heb gereden," vertelt Pieter. "Rally is een sport waar risico's aan verbonden zijn. Je kunt het niet half doen. Daarom zal ik niet deelnemen aan de TAC Rally, want ik zou me opnieuw niet ideaal kunnen voorbereiden. Maar, ik wil mijn engagement ten opzichte van de verantwoordelijken van J-Motorsport wel respecteren. Omdat ik niet kan rivaliseren met de snelsten met een R5, is het misschien beter dat ik het stuur van de DS 3 aan een piloot laat die wel in staat is om te strijden voor de overwinning. Ik ben blij te kunnen aankondigen dat Stéphane Lefebvre aan mijn zijde zal zitten. Hij is een heel snelle piloot. En ook heel sympathiek. De grote uitdaging voor mij wordt het lezen van de nota's in het Frans op het ritme van Stéphane, wat heel hoog zal liggen..."

Pieter stelt alvast de mensen gerust die twijfelen aan zijn capaciteiten als copiloot: "Voor ik zelf mijn debuut maakte als piloot, heb ik een tiental rally's gereden als copiloot, onder andere in Antibes met Frank Broekaert. Ik ging ook samen met hem verkennen wanneer mijn oom Steven Vergalle zich niet vrij kon maken om nota's te gaan nemen. En in de Rally van Kroatië 2013 heb ik me goed geamuseerd naast Bernd Casier."

Stéphane Lefebvre is op zijn 23ste een groot rallytalent. Na een leerschool in karting van 2007 tot 2009, debuteerde hij in de rallysport in 2010 en vervolgens won hij de categorie R2 in de Rally van Monte-Carlo 2011. Hij reed zich in verschillend promotieformules in de kijker, met onder andere twee keer de Junior-titel als bekroning. In 2013 werd hij opgenomen in het Frans team van de FFSA. Vorig jaar werd Lefebvre, met een DS 3 R3, Junior Wereldkampioen, waardoor hij dit seizoen de belangen van DS in WRC-2 kan verdedigen, met een Belgische copiloot, meer bepaald Stéphane Prévot.

"Met veel plezier heb ik het voorstel om in België te rijden aanvaard," vertelt de Nordist. "Ik ben afkomstig uit de buurt van Lens, zodat ik de Belgische rally's een beetje ken. Ik ben een keer of twee naar de Rally van Wallonië komen kijken. Ik weet niet of het beeld dat ik me gevormd heb van het parcours klopt, maar dat is niet zo belangrijk. Dit voorstel is een mooie kans om meer te rijden op asfalt, om bij te leren en om nog meer ervaring op te doen. Ik start altijd om te winnen, op eender welk parcours. Pieter spreekt niet 100% Frans, maar met zijn ervaring kan hij me wel waarschuwen voor bepaalde valstrikken."

Bij J-Motorsport is men in elk geval enthousiast.

"Ik denk dat we een onuitgegeven duo presenteren dat ook in staat is om te winnen," vertelt Jourdan Serderidis, mede-oprichter van het team, samen met Fred Miclotte. "We koppelen talent aan ervaring en professionaliteit. Ik ben heel blij dat we het vertrouwen krijgen van Citroën Racing om een van zijn grote beloftes te laten rijden. Ik ken Stéphane Lefebvre uit het Wereldkampioenschap. Hij is heel snel, maakt weinig foutjes, is in alle omstandigheden goed en hij kent de wagen uitstekend. Onnodig te zeggen dat ik niet verwacht met hem te rivaliseren in de tweede DS 3 R5 die we inzetten in de Rally van Wallonië. Ons hoofddoel is mikken op de zege met Stéphane en Pieter. We zullen de wedstrijd zo goed mogelijk voorbereiden, want dit jaar ligt het niveau erg hoog in het Kampioenschap van België. Als alles goed verloopt, dan hopen we de samenwerking verder te zetten in functie van het programma van Stéphane."

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017