30/04/2015

BRC Presentatie: New kid on the block

De manches van het Belgian Rally Championship blijven zich in razend tempo opvolgen. Vrijdag gaat in Namen de vierde manche van het BRC van start, waarmee het seizoen al bijna halfweg is. In de Rally van Wallonië krijgen we het vierde hoofdstuk in de tweestrijd tussen Kris Princen, nog altijd stevig aan de leiding in het BRC met zijn Peugeot 208 T16, en Freddy Loix, die vol vertrouwen aan de start komt met de Skoda Fabia Super 2000 na twee opeenvolgende zeges in Spa en Tielt. Maar, vooral de troepen van DS zijn gebrand op een eerste succes met "the new kid on the block", Junior Wereldkampioen Stéphane Lefebvre, die zich bovendien inschrijft in het BRC om punten te scoren.

De 23-jarige Franse belofte, niet toevallig al jaren de beschermeling van Sébastien Loeb die een neus heeft voor talent, won vorig jaar zowel in het ERC als in het WRC de Junior-titel. Lefebvre kent bovendien de DS 3 R5 als fabriekspiloot als geen ander. De snelle proeven van de Rally van Wallonië mogen voor hem evenmin een probleem zijn, zeker omdat hij met Pieter Tsjoen een man naast zich heeft die alle valstrikken kent in Namen. We zien de combinatie Lefebvre-Tsjoen dus zeker een gooi doen naar de zege, al zal Stéphane pas donderdag in België arriveren om te beginnen aan het testwerk en de verkenningen.

De troepen van DS zijn goed gewapend om te schitteren in de Rally van Wallonië, want ook Cédric Cherain is er terug bij, nadat hij voor de TAC Rally forfait moest geven. De Luikenaar wil zo goed mogelijk scoren om potentiële partners te overtuigen om zijn budget voor de resterende manches te vervolledigen. Vincent Verschueren is de derde DS-rijder die mikt op een topprestatie, na een ongelukkig seizoensbegin. Voor de gelegenheid zal Vincent genavigeerd worden door Stéphane Prévot, de vaste copiloot van... Stéphane Lefebvre!Maar, laten we niet uit het oog verliezen dat in het kampioenschap ook de kleinere klassen een rol kunnen spelen. Guillaume Dilley staat na drie zeges in RC3 op een knappe 3de plaats in de tussenstand van het BRC. Nog een DS piloot met ambitie. Hij deelt die 3de plaats met Andy Dewallef, de leider in het Junior BRC.

Maar, Kris Princen start in deze Rallye de Wallonie als fiere leider in het BRC, maar na twee nederlagen heeft de Peugeot-piloot iets recht te zetten in Jambes, waar hij vorig jaar overtuigend naar de overwinning reed. Freddy Loix heeft na twee zeges zijn achterstand op Princen al voor een groot deel goed gemaakt. Binnenkort stapt Loix over naar de nieuwe Skoda Fabia R5, dus Princen heeft er alle belang bij om zijn voorsprong wat uit te diepen dit weekend.Omdat Bertrand Grooten de overstap naar een oudere WRC heeft gemaakt, kijken we voor het overige uit naar het nationaal debuut van Jourdan Serderidis met de tweede DS 3 R5 van J-Motorsport en naar de chrono's van de twee Ford Fiesta's R5 van Michiel Becx en Philipppe Stéveny, die ook een beroep doet op J-Motorsport.

Op de uiterst snelle proeven van de Rally van Wallonië is het ook uitkijken naar de snelle GT's. Patrick Snijers bewees vorig weekend in de RS van de Monteberg dat de versnellingsbak van zijn 997 GT3 klaar is voor de strijd. Tim Van Parijs, overtuigend winnaar bij de GT's in Tielt, wil opnieuw bewijzen dat hij de "koning van de Porsche" blijft, terwijl Jean-Pierre Van de Wauwer nog eens aan de start verschijnt met de BMA Porsche.Eric Cunin en Michaël Albert rekenen op hun Mitsubishi's om punten te scoren, terwijl Steve Fernandes een ex-Neuville Peugeot 207 S2000 aan de start brengt. 

Voor de punten in het algemeen klassement zullen we zeker ook rekening moeten houden met de snelle WRC's en RC1's, die van start gaan achter de kleppers in RC2. Xavier Bouche wil met een Ford Fiesta WRC zijn 2de plaats van vorig verbeteren. Na 5 snelste tijden vorig jaar, lijkt Benoît Allart echter de belangrijkste outsider voor de zege met zijn Skoda Fabia WRC. David Bonjean en Bertrand Grooten kiezen voor een Citroën C4 WRC, Laurent Léonard brengt zijn Subaru Impreza WRC S9 in stelling. Laurent Mottet start eveneens met een Skoda Fabia WRC. Met Olivier Collard en Anthony Martin zijn er bovendien twee Mitsubishi-piloten die we zeker in het oog moeten houden in de strijd voor de ereplaatsen, net als de snelste BMW-piloten Tobi Vandenberghe en Jourdan Scaillet.

De Rally van Wallonië gaat vrijdagavond van start met 2 showproeven op de Citadel in Namen. Na 250 km tegen de chrono, zullen we weten wie zondagavond de champagne mag ontkurken. Onze Belgische tenoren of... the new kid on the block?

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017