02/05/2015

Persinfo ? Zaterdag : Benoit Allart aan de leiding

Vandaag stonden er drie ronden en 15 klassementsproeven op het programma. Kortom na een korte etappe vrijdagavond op de Citadel begon de 32ste rally van Wallonië pas echt op zaterdagmorgen. Het werd een zonnige dag boordevol race-incidenten gekruid met tal van verrassingen. Terwijl de WRC’s vrijdagavond niet aan het feest waren op de Citadel, sloot Benoit Allart de tweede dag als leider af, al kwam er wel een verdacht geluid uit zijn Skoda Fabia WRC toen hij terugkeerde naar Jambes. Hoewel hij profiteerde van de opgaves van Lefebvre (differentieel, begin tweede ronde) en Princen, die door een foutje de stuurinrichting van zijn Peugeot 208 T16 brak, had hij via drie besttijden toch zeker ook zijn aandeel in die opmars. Teruggeslagen door een lekke band en later door een schuiver, staat Freddy Loix momenteel “pas” derde, achter nog een andere WRC, de Ford Fiesta van Xavier Bouche, die aanvankelijk een beetje verstoppertje speelde.

Onderweg om t.o.v. enkele tegenstanders punten goed te maken i.f.v. het kampioenschap is Cherain (die vanavond in Vedrin op dezelfde plaats als Loix en Verschueren in de fout ging) tevreden over zijn huidige positie, maar doet de officiële Skoda door de opgave van Princen mogelijk wel de beste zaak en… wie weet heeft hij morgen de regen als bondgenoot. In dat geval zal het hoe dan ook lastig zijn voor iedereen.

Tim Van Parijs is met zijn Porsche momenteel als zesde de beste twee-wiel aangedreven wagen, terwijl merkgenoot JP Van De Wauwer vanavond als negende aantikte. Tussen hen vinden we de andere WRC’s van Bonjean (die lang last had met de startprocedure van zijn Citroën Xsara) en Leonard, die omwille van verschillende problemen (motor stilgevallen bij de start, schuiver, versnellingsbak, uitlaat…) tijd verloor. Olivier Collard staat met zijn Mitsubishi EvoX Gr.A op een eervolle de achtste plaats, al baarde een vermogenverlies hem duidelijk zorgen bij zijn terugkeer in Jambes. Vermelden we uit dit groepje ook nog de opgaves van Snijers (injectie), Becx (benzinedruk) en Grooten (kleine brand en een breuk van de ophanging)

Zonder echte tegenstand in RC3 bezet Guillaume Dilley momenteel knap de 13de plaats. Het ziet er dus naar uit dat hij zijn positie in de tussenstand gevoelig kan verbeteren. Hoewel hij als leider in de klasse NCM de finish van de slotkp van vandaag haalde, moest Jordan Scaillet nadien toch opgeven omwille van een wielbreuk. Daardoor zal de strijd tussen de voortrekkers nu verder gaan met Boesmans, Verstaen en Radoux. Ook Cédric De Cecco moest als in zijn klasse (door een motorprobleem) opgeven, waardoor nu wellicht Stéphan Hermann en Adrian Fernemont verder zullen uitmaken wie morgen de winnaar in RC4 zal zijn. Hoewel zijn Opel Adam R2 nog niet helemaal op punt staat en hij ook diverse kleine problemen had, staat Stéphan er met 50 seconden voorsprong alvast het best voor.

In het juniorkampioenschap ging leider Andy Dewallef al vroeg van de baan, waardoor zijn tegenstrevers onverwacht een gouden kans krijgen om hun achterstand te reduceren. In de eerste plaats denken we dan aan Polle Geusens die ondanks een fout in Wartet deze namiddag toch stevig de leiding in handen nam. Amaury Molle volgt immers al op 3 minuten terwijl het duo Vermeire-Walbrecq een nog veel grotere achterstand heeft.

In het historic kampioenschap is het deelnemersveld na de opgaves van Regnier, Prinzie en Maes reeds fel gekrompen. Christophe Demortier is de nieuwe leider en Tom Schoolmeesters en Jacky Hannon verzekeren vooral het spektakel.

Morgen staan er nog 10 kp’s op het programma en wellicht zullen enkele teams via super rally het fel uitgedunde peloton opnieuw aanvullen.

Retour homepage

CLASSEMENT GENERAL 2017